Werkgeefster 20 jaar cel in voor doden Marokkaans dienstmeisje
Er is eindelijk gerechtigheid voor de 14-jarige Fatima, die als dienstmeisje werkte in Agadir.

De rechtbank van Agadir achtte de werkgeefster schuldig aan het vermoorden van de tiener. Fatima liep vorig jaar maart derdegraads brandwonden op aan haar handen en gezicht. De martelpraktijken en fotos van Fatima brachten heel wat teweeg. Omar Saadon van mensenrechtenorganisatie Insaf meldde dat de vrouw schuldig werd bevonden aan het mishandelen en verwonden zonder doelbewust het meisje te doden. 

Desondanks kreeg de vrouw een maximale gevangenisstraf van twintig jaar, aldus Saadon, die aanwezig was bij de hoorzitting. We verachtten deze uitspraak al, te meer omdat het bewijs overweldigend was. Saadon laat het hier niet bij zitten: Buiten dat om, we gaan onze campagnes voortzetten totdat er een nieuwe wet is toegepast die deze plaag moet uitroeien, doelend op de vele mishandelingen en uitbuiting van dienstmeisjes in Marokko. 

Wet
Volgens de Marokkaanse arbeidswetgeving is het verboden om iemand onder de leeftijd van 15 jaar aan te nemen. Bovendien moet er voor elk dienstmeisje onder de 18 jaar een vergunning aangevraagd worden. Hoewel er steeds minder dienstmeisjes zijn werken er nog steeds 90.000 meisjes onder de 15 jaar in deze sector. 

Velen van hen werken volgens HRW twaalf uur per dag en verdienen slechts 8 euro per maand. De mensenrechtenorganisatie maakte ook melding van werkgevers die hun dienstmeisjes mishandelen, uitschelden en niet uitbetalen. Ook worden sommige meisjes te weinig gevoed.
Mocro-Place Team Zondag, 26 Januari 2014 1871 keer bekeken

comments powered by Disqus